Praca kelnera – obowiązki, zarobki, porady

Praca jako kelner

Kelner jest tą osobą, z którą jako pierwszą nawiązuje się kontakt w restauracji. Dlatego wpisem o pracy kelnera rozpoczynam nowy cykl artykułów “praca w gastronomii“. 

Artykuł o pracy w zawodzie kelnera pomógł mi napisać Bartłomiej Machnik, kolega z czasów szkoły podstawowej. Bartek jest związany z branżą gastronomiczną: pracował jako pomoc kuchenna i kucharz. Pewnego dnia postanowił, że swoje umiejętności, wiedzę i otwartość na ludzi może najlepiej wykorzystać pracując jako najwyższej klasy kelner. I muszę przyznać, że wychodzi mu to na prawdę dobrze:

Z pomocą Bartka opowiem Ci dzisiaj:

  • jakie wykształcenie warto zdobyć przed podjęciem pracy,
  • na czym polega praca kelnera,
  • jakie cechy charakteru powinien posiadać idealny kelner,
  • jaką wiedzę należy przyswoić aby być dobrym kelnerem,
  • na jakie zarobki możesz liczyć pracując jako kelner,
  • czy warto zostać kelnerem.

Wykształcenie kelnera

Jakie wykształcenie trzeba zdobyć, aby pracować jako kelner? Być może uśmiechasz się pod nosem, gdy piszę o wykształceniu kelnera. Ale sprawa ma się podobnie jak z merchandiserami. Można być merchandiserem-wykładaczem towarów w markecie, a można być merchandiserem zajmującym się dbaniem o ekspozycję towarów w dziale marketingu poważnej firmy. Tak samo kelner: może być podawaczem dań w pobliskim barze noszącym nazwę “restauracja”, a może być znawcą kuchni, savoir vivre i wzorem szyku w restauracji z prawdziwego zdarzenia.

Wiedzę potrzebną do pracy w zawodzie kelnera możesz zdobyć w jeden z dwóch sposobów:

Pierwszy to zatrudnienie się w taniej restauracji na prowincji. Tam z reguły nie oczekują wykształcenia, a jedynie miłej aparycji i chęci do pracy. Wiedz jednak, że będziesz pracował za grosze. Jak już nauczysz się zawodu, to możesz celować w restauracje wyższej klasy.

Drugi sposób to pójście do szkoły, która ma w programie kształcenie w zawodzie kelner. Trochę takich szkół jest. Są to zarówno szkoły policealne jak i ponadgimnazjalne. Będąc uczniem trzeba odbyć praktyki. I tutaj jest Twoja szansa – staraj się o praktyki w wysokiej klasy restauracjach. Jeśli się spiszesz, to bardzo prawdopodobne, że szefostwo zaproponuje Ci pracę po ukończeniu szkoły.

Musisz też wiedzieć, że bez podstawowej wiedzy kulinarnej marny będzie z Ciebie kelner. Bartłomiej Machnik, gość dzisiejszego wpisu rozpoczął karierę od pracy na kuchni, gdzie nauczył się podstaw sztuki kulinarnej. Po 2 latach przeszedł w poziomej hierarchii na stanowisko kelnera, a zdobyta wcześniej wiedza i doświadczenie na kuchni okazały się bardzo cenne.

Ogromnym ułatwieniem dla mnie był fakt, że mój tata od lat działał w branży gastronomicznej. Przekazał mi widzę i “know how” pracy w restauracji. Zawodu uczyłem się pracując w gastronomii, dzięki czemu nie musiałem przechodzić żadnych kursów ani szkoleń. Ze szkoły przydał mi się na pewno język angielski, którego znajomość procentuje w pracy kelnera. Bartłomiej Machnik

Jeśli chcesz zostać cenionym kelnerem a nie masz w rodzinie nikogo z tej branży, to rozważ wzięcie udziału w szkoleniu albo kursie. Na rynku są dostępne wszystkie szkolenia, dzięki który posiądzie się wiedzę i umiejętności sommeliera, baristy, barmana jak i savoir vivre kelnera.

Jaki powinien być kelner?

Twój charakter jest bardzo ważny w tym zawodzie. Do najważniejszych cech idealnego kelnera należą:

  1. punktualność,
  2. odpowiedzialność,
  3. umiejętność pracy w zespole,
  4. praca pod presją czasu,
  5. umiejętność rozwiązywania problemów,
  6. wysoka kultura osobista.

Punktualność w zawodzie kelnera dotyczy przede wszystkim przyjścia do pracy odpowiednio wcześnie:

W zawodzie kelnera bardzo ważny jest ubiór – czysta i wyprasowana koszula, spodnie i buty. Może się przydarzyć, że po dojściu do pracy zauważysz plamę na koszuli. Może jakieś zgniecenie. Trzeba wyjść na salę a tak nie możesz się prezentować. Jeśli przyszedłbyś do pracy 10-15min wcześniej, mógłbyś spokojnie zaradzić kryzysowi.Bartłomiej Machnik

Jako kelner koordynujesz całe zamówienie. W przypadku niepowodzenia nie możesz uciekać od odpowiedzialności i zrzucać winy na innych. Gościa nie interesuje kto schrzanił robotę, Ciebie też nie powinno. Bierzesz odpowiedzialność za każde danie i każdy napój, który podajesz do stolika.

Jako kelner jesteś częścią zespołu. Musisz współpracować z innymi kelnerami, barem oraz kuchnią. Jesteś na pierwszej linii ognia i finalnie pracujesz sam. Jednak wynik Twojej pracy w postaci zadowolonych gości i sutego napiwku zależy również od kucharzy i barmanów. Żyj z nimi dobrze.

Często jeden kelner ma do obsłużenia kilka stolików. Wówczas kluczowe jest poradzenie sobie z pracą pod presją czasu:

Najlepsi kelnerzy “pływają” między stolikami. Nie potykają się o własne nogi, są panami sytuacji. Trochę zajmie, zanim dojdziesz do takiej wprawy, ale jeśli z natury jesteś osobą nierozgarniętą to możesz mieć ciężej dojść do perfekcji.Bartłomiej Machnik

Problemy to chleb powszedni każdej restauracji. Ale nie traktuj problemów jako czegoś złego. Każdy człowiek jest inny, każdy ma inne potrzeby – również Twoi goście. Na co jeden nie zwróci uwagi, dla drugiego będzie sprawą życia i śmierci. Pamiętaj, że każdy problem ma swoje rozwiązanie. A najlepsze rozwiązanie to takie, z którego zadowolony będzie Twój gość :)

Wysoka kultura osobista to obowiązek kelnera. Trzymanie języka za zębami w sytuacjach, gdy masz do czynienia z nieuprzejmym gościem świadczy o tym, że nadajesz się do tej pracy. Kelner musi mieć w sobie coś z mężczyzny do towarzystwa. Umieć porozmawiać z gościem na każdy temat, zabawić go a jednocześnie zachować klasę i pewien dystans.

Wygląd i ubiór kelnera

Lepsze restauracje zapewniają swoim pracownikom ubiór zgodny z ich kulturą organizacji. Gorsze – wymagają od kelnera własnego odzienia. Jeśli trafi Ci się pracować w tej drugiej grupie restauracji, to tak czy owak powinieneś zapytać restauratora o wymogi formalne. Zazwyczaj są to:

ubiór kelnera

Standardy dla wyglądu zewnętrznego są niemal identyczne:

  • starannie uczesane włosy,
  • ogolona twarz,
  • ładny zapach (ładnym zapachem nie jest zapach papierosów ani alkoholu).

Wiedza kulinarna u kelnera

Na czym powinien znać się kelner? Najkrócej rzecz ujmując na daniach i napojach które podaje. Znajomość karty dań wydaje się czymś naturalnym, ale oglądając “Kuchenne rewolucje” i bywając w różnych mniejszych restauracjach nie do końca jest to oczywiste.

Doradzenie odpowiedniego wina lub piwa do dania jest równie ważne, jak jakość samego dania! Rzecz jasna “nasz klient nasz Pan”, więc jeśli gość chce słodkie czerwone wino do ryby, to niestosownie jest go poprawiać. Oprócz umiejętności łączenia alkoholi z daniami, kelner powinien stosować się do zasad temperatury i sposobu podania.

Obsługa gości (konsumentów) – Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja

obsługa gości

“Praktyczny elementarz dla kelnerów”

Zobacz w księgarni

Książka pokazuje pracę kelnera od strony praktycznej. Dowiesz się z niej jak podawać potrawy kuchni różnych narodów, jak przygotować nakrycie stołu, jak zaplanować i zorganizować przyjęcia okolicznościowe itd.

Nie da się sprzedać czegoś, o czym nie ma się nawet wiedzy teoretycznej! Pobieżna znajomość karty dań często wystarczy, ale jeśli chcesz być ambitny to warto również poznać składniki. Wszak jeśli gość mówi, że ma nietolerancję laktozy, to aby mu dobrze doradzić musisz wiedzieć czy w potrawie zostało użyte mleko. Pytanie o tłuszcz, na jakim było smażone mięso również pada coraz częściej.

Pracując w gastronomii na przestrzeni kilku ostatnich lat zauważyłem, że goście restauracji są coraz bardziej świadomi. Widzą co chcą zjeść, jak potrawa ma wyglądać a także co powinna zawierać. dobry kelner musi sprostać tym zmianom i poszerzać swoją wiedzę.Bartłomiej Machnik

Zarobki kelnera

Ile zarabia kelner to bardzo popularne pytanie, zadawane przez osoby które chcą rozpocząć pracę w tym zawodzie. W większości restauracji kelnerzy pracują na umowy zlecenie. Jest to związane z mniejszymi obciążeniami finansowymi dla właścicieli lokali, ale z drugiej strony z większą fluktuacją pracowników.

Co do samych zarobków, to kształtują się one na poziomie od 7 do 12 złotych za godzinę + premie i napiwki. Przy czym tak na prawdę kelnerzy zarabiają głównie dzięki napiwkom. Liczba godzin pracy w tygodniu również nie należy do najmniejszych i przeważnie przekracza ustawowe 160h. Dzięki temu zarobki kelnerów bywają na prawdę dobre, ale i zróżnicowane. Widełki zaczynają się od 1500 złotych w mniejszych miejscowościach i gorszych restauracjach do około 5000 złotych w większych miastach.

W restauracjach w których pracowałem, suma napiwków całego dnia była rozdzielana pomiędzy pracowników jednej zmiany. Jest to korzystne, ponieważ nie powoduje niezdrowej rywalizacji o stoliki wśród kelnerów. Spotkałem się również z systemem premii zależnej od utargu danego kelnera. Nie wspominam go jednak dobrze.

Jestem zwolennikiem wliczania napiwku, czyli opłaty za serwis do rachunku. Jednak tylko w dobrych restauracjach, w których obsługa stoi na najwyższym poziomie.Bartłomiej Machnik

Porady dla kelnera

Praca jako kelner wymaga otwartego umysłu i otwarcia się na ludzi. O porady dla przyszłych kelnerów poprosiłem Bartka.

1. Po pierwsze staraj się łapać kontakt wzrokowy z gościem. A jak już złapiesz to koniecznie się uśmiechnij. Kontakt wzrokowy + uśmiech to stały rytuał.
2. Zbuduj zaufanie. Pokaż gościom, że znasz się na rzeczy. Spraw, aby czuli się w Twoim towarzystwie jak najważniejsze osoby w lokalu.
3. Poruszaj się wokół stolików swobodnie. Pokaż, że pewnie się czujesz w tym miejscu.
4. Do dania od razu proponuj odpowiednie wino.
5. Nie kwestionuj decyzji gościa.Bartłomiej Machnik

Praca kelnera – opinie

Opinie o pracy kelnera są bardzo różne. Wszystko zależy od Twoich ambicji i planów życiowych. Do pracy na stanowisku kelner przyciągają młodych ludzi zarobki. Ale jeśli zarobki są głównym powodem podjęcia pracy, to zazwyczaj taka osoba pracuje jak robot – mechanicznie, bez polotu i bez zaangażowania. Wbrew pozorom – goście od razu to zauważają.

Jeśli masz pytania dotyczące pracy kelnera lub chcesz się skonsultować z moim gościem, to podaję namiary: bartlomiej.machnik89@gmail.com

Aktualne oferty pracy w gastronomii sprawdzisz tutaj.

Luk
Polub Luka

Luk

Był szeregowym pracownikiem gastronomii, specjalistą ds. marketingu i właścicielem klubokawiarni. Dzieli się wiedzą i doświadczeniem z tymi, którzy otwierają lokal gastronomiczny. Pomaga młodym osobom rozpoczynającym karierę zawodową. Więcej ->
Luk
Polub Luka
Praca kelnera – obowiązki, zarobki, porady
7 votes, 5.00 avg. rating (87% score)
  • Anatol

    Super seria!Czekam na baristę;-)

    • Luk

      Na pewno się pojawi :)