Jaki ekspres do kawy kupić, aby kawa smakowała gościom? I czy smak kawy zależy tylko od ekspresu? Dzisiaj o ekspresach do kawiarni i do domu.
cześć, wkrótce otwieram kawiarnię na x osób, zamierzam sprzedawać x kaw dziennie i nie wiem, jaki ekspres do kawy kupić i za jaką cenę. Jestem gotowy zapłacić x złotych, ale wolałbym mniej. Proszę o doradzenie mi jaki ekspres do kawiarni mam kupić.
to dobrze trafiłeś :)
Problem znam z autopsji, ponieważ przed otwarciem klubokawiarni miałem taki sam dylemat. Decyzję jaki ekspres do kawy kupić pomogli mi podjąć ludzie na forum kawowym. Tobie również polecam skorzystać z pomocy doświadczonych osób: link. Pamiętam, że szukanie informacji o ekspresach do kawy wśród setek stron dyskusji trwających kilka lat było bardzo uciążliwe.
Postanowiłem zebrać standardową wiedzę i informacje na temat kupna ekspresu gastronomicznego i przedstawić je w formie artykułu. Wyszedł dosyć przydługawy, ale na pewno odpowie na Twoje pytanie: jaki ekspres do kawy kupić :)
Znajdziesz tutaj odpowiedzi na trzy podstawowe pytania o ekspres:
- jaki rodzaj ekspresu do kawiarni kupić,
- na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu gastronomicznego,
- jaki ekspres do kawy wybrać za x złotych.
A więc zaczynamy ekspresową podróż :)
Rodzaje ekspresów do kawy, które sprawdzą się w kawiarni:
- ciśnieniowy kolbowy,
- ciśnieniowy automatyczny,
- przelewowy,
- dzbankowy (kawiarka).
1. Ekspres ciśnieniowy kolbowy, ręczny
Myśląc o zakupie ekspresu do kawiarni, zapewne wyobrażasz sobie taką maszynę:
Jest to ekspres ciśnieniowy kolbowy dwugrupowy. Ciśnieniowy dlatego, że gorąca woda jest tłoczona przez kawę pod dużym ciśnieniem. Dzięki temu czas kontaktu kawy z wodą jest krótszy. Kolbowy dlatego, że do takiego pojemnika z rączką zwanego kolbą:
wsypujesz zmieloną zaraz przed podaniem kawę. Powyższa kolba jest pojedyncza, czyli ma jeden wylot. Są też podwójne – widać je na powyższym zdjęciu ekspresu. Czyli wsypujesz kawę, dobijasz ubijakiem i wkładasz do grupy. Ekspresy do kawy mogą być wielogrupowe. Powyższy ekspres jak widzisz ma dwie kolby, więc jest dwugrupowy. Im więcej grup, tym więcej kaw naraz możesz przyrządzić i tym droższy jest ekspres.
Dla kogo?
Ekspres ciśnieniowy kolbowy to najbardziej profesjonalny ekspres do kawiarni (i innych lokali gastronomicznych). Aby go obsługiwać, potrzeba kunsztu i doświadczenia. A więc jeśli nie masz zielonego pojęcia o robieniu kawy, to najpierw powinieneś zainwestować w szkolenie.
Ekspresem ciśnieniowym zrobisz espresso, czyli podstawę najpopularniejszych kaw: cappucino, cafe latte, latte machciatto i americano. Espresso zrobisz również ekspresem automatycznym, ale najpierw poznaj ciśnieniowe ekspresy do kawy z podziałem według cen.
Do 4000zł
Do 4000zł kupisz najprostsze ekspresy ciśnieniowe z kolbą, dedykowane do użytku domowego. Aczkolwiek w malutkich kawiarenkach dadzą radę. Zazwyczaj będą jednogrupowe i bez wielkich firm w nazwie. Ewentualnie możesz używany ekspres do kawy z nieco wyższej półki. W tym celu polecam działy „giełda” na forach kawowych. Tymczasem trzy wybrane, nowe ekspresy w tej kategorii cenowej:
La Pavoni – popularny biurowy ekspres do kawy, więc w małej gastronomii również się sprawdzi. Posiada manometr do odczytu ciśnienia. Ekspresy La Pavoni posiadają tamper i turbinę o zaskakującej nazwie „Turbo Cappuccino”, która pomaga uzyskać ciepłe i pieniące się mleko i wiele innych napojów. Korpusy ekspresów, polecam wybierać te wykonane ze stali nierdzewnej.
Gaggia Classic – posiada funkcję szybkiej pary, podgrzewanie filiżanki oraz elektroniczny system dawkowania. Gaggia Classic nie ma przyłączenia do wody, tylko bojler 2.1. Waży ok.8kg.
Od 5000zł do 10000zł
Bartscher Coffeeline G1 – Bartscher to producent wielu sprzętów pod gastronomię przemysłową. Coffeline G1 to jednogrupowy ekspres do kawy, który posiada automatyczne napełnianie bojlera, automatyczne czyszczenie fusów, 4 różne programy dozowania na grupę, bojler na 6 litrów i waży 35 kg.
Futurmat MTE092 – Futurmat to hiszpańska marka produkująca proste ekspresy do kawiarni, mająca średnią renomę. Ottima jest dwugrupowym ekspresem elektronicznym. Bojler tego ekspresu posiada pojemność 11,5l, moc 2,6kW i waży 50kg.
Powyżej 10000zł
Conti X-One TCI – Conti to dwugrupowy, profesjonalny ekspres gastronomiczny. Posiada system PID, niezależne ustawienie temperatury wody w dyszy do wrzątku (system Thermossifon) i możliwość ustawienia wstępnego zaparzania (Pre-Infusion). Bojler X-One TCI ma pojemności 13l i moc 3,5kW.
Astoria Perla – popularny dwugrupowy ekspres do kawiarni. Astoria Perla posiada przyciski manualnego parzenia kawy, dwie dysze spieniające, wylewka gorącej wody i dwuzakresowy manometr.
Fiamma Pacific Multiboiler – Fiamma Pacific posiada wyświetlacz z możliwością programowania zegara i cyfrowy licznik wydanych kaw. Ekspres ma bojler o pojemności 12l, moc 3,8kW i wagę 67kg.
Powyżej 20000zł
Ekspresy La Marzocco – La Marzocco to marka premium wśród ekspresów do kawiarni. Są to jedne z najdroższych włoskich ekspresów gastronomicznych.
Ekspresy Carimali – popularne w kawiarniach ekspresy gastronomiczne kolejnej włoskiej marki.
Ekspresy Faema – w 1961 roku włoska firma Faema wprowadziła grupę E61 która stała się przełomem w ekspresach gastronomicznych. Wraz z pompą z powodzeniem zastąpiła ekspresy dźwigniowe. Do dzisiaj Faema jest firmą wyznaczającą standardy na rynku profesjonalnych ekspresów do kawy.
2. Ekspres automatyczny
Przy wielu biurkach obok drukarki do biura stoi właśnie ekspres automatyczny. W mniejszych pubach i barach najczęściej spotykanym ekspresem do kawy jest ekspres automatyczny:
Ekspresy automatyczne są wyposażone w młynek, pojemnik na wodę i pojemnik na fusy. Powyższy ma również spieniacz do mleka. Automaty są wygodne i praktyczne. Wsypujesz kawę ziarnistą (niektórzy wsypują od razu zmieloną), wlewasz wodę, naciskasz przycisk i leje się kawa. Jaka? Średnia. Dodatkowo, automatyczne ekspresy do kawy tracą szybciej temperaturę, wymagają więcej czyszczenia i są bardziej awaryjne niż ekspresy ciśnieniowe kolbowe.
Dla kogo?
Ekspres automatyczny to sprzęt w sam raz dla leni, nieuków i prowadzących małe, nienastawione na kawę lokale. Albo nastawione na klientów niewymagających, którzy podejście do kawy (espresso? a czemu tak mało tej kawy?) mają podobne jak do piwa: jest lana Tatra? Nie zrażaj się. Osobiście kibicuję tym, którzy starają się uświadamiać gości zarówno w sprawie dobrej kawy i jak i dobrego piwa. Ale nikt Cię do tego nie zmusi.
Po prostu bądź świadomy, że koneser widząc za barem automatyczny ekspres do kawy – wychodzi.
Do 1000zł
Philips HD8821 – popularne ekspresy do kawy produkowane przez Phillipsa. Producent chwali się między innymi: cyklem usuwania kamienia, regulowanym dozownik kawy, szybką para i wyjmowanym blokiem zaparzającym. Ekspres Phillips HD 8821 ma moc 1,85kW, i bojler o pojemności 1,8l.
De’Longhi ECAM – ekspres do kawy ECAM posiada możliwość programowania własnych proporcji przyrządzanej kawy: mała, średnia lub duża. Ponadto ekspres ma System Cappuccino – specjalną dyszę do spieniania, która dokładnie miesza mleko, parę i powietrze tworząc gęstą, kremową piankę. Moc 1,45kW, bojler 1,8l.
Do 4000zł
Ekspresy Miele – ekspres do kawy z funkcją OneTouch for Two, czyli możliwością parzenia dwóch kaw jednocześnie. Płukanie przewodów na mleko rozpoczyna się automatycznie po każdym użyciu. Zbiornik na wodę w tym ekspresie ma pojemność 1,8l, natomiast moc ekspresu to 1,5kW.
Ekspresy Nivona – dobrej klasy automatyczny ekspres do kawy. Ma oddzielnie podgrzewaną tackę na filiżanki, funkcję oszczędzania prądu, spienianie mleka przy użyciu jednego przycisku, OneTouch „Spumatore” – również dla dwóch filiżanek. Ponadto Nivona jest wyposażona w wyświetlacz LCD, bojler 1,8l, moc 1,46kW i waży 11kg.
Do 9000zł
Jura – jeśli myślisz, jaki ekspres do kawy kupić, aby był niezawodny, to Jura Impressa J9.5 to dobry wybór. Ekspres ma możliwość oświetlenia filiżanek podczas procesu mielenia i zaparzania, system ogrzewania wody Thermoblock, funkcję samooczyszczania i regulację mocy kawy. Moc ekspresu to 1,45kW a bojler ma pojemność 2,1l.
Saeco Phedra Cappucino – kolejny sprawdzony automatyczny ekspres do kawiarni. Ma podwójny dozownik, zintegrowany dzbanek i spieniacz do mleka, a także cykl usuwania kamienia. Moc ekspresu to 3,3kW, bojler 3,4l. Graficzny cyfrowy wyświetlacz, system One Touch Cappuccino, wbudowany moduł Pinless Wonder Cappuccinatore, ceramiczny młynek.
Gaggia Accademia – jedna z najpopularniejszych firm produkujących ekspresy do kawiarni. Gaggia Accademia posiada pojemnik na mleko, możliwość dopasowania menu indywidualnie do użytkownika, wyjmowany blok parzenia. Moc 1,5kW, waga 17kg, bojler 1,6l.
Saeco Xelsis – idealny ekspres do kawy, gdy musisz oddać maszynę w ręce dziesiątek osób. A więc jeśli szukasz ekspresu wydajnego na duże eventy, to Saeco Xelsis będzie dobrym wyborem. Szybki bojler grzewczy wykonany ze stali nierdzewnej.
Powyżej 10000zł
La Cimbali M1 – kompaktowy superautomatyczny ekspres do przygotowywania espresso, cappuccino i wykwintnych napojów. Ekspres wyposażony w opatentowany system inteligentnego bojlera Smart Boiler, który znacznie zwiększa wydajność w zakresie przygotowywania pary i gorącej wody (o ok. 30%). Pojemność 2,5l, moc 3,6kW.
Alternatywą dla ekspresu automatycznego w małej kawiarni jest ekspres przelewowy.
3. Ekspres przelewowy
Jeden z najbardziej niedocenianych ekspresów do kawy w polskich knajpach.
Ekspres przelewowy pozwala na zrobienie kawy czarnej i białej (gdy posiadasz spieniacz do mleka). Co najistotniejsze, pozwala na zrobienie DUŻEJ ilości kawy od razu. Wsypujesz kawę do filtra, wlewasz zimą wodę i podłączasz ekspres do prądu. Czas parzenia jest zależny od grubości zmielonej kawy i wynosi od 5 do 15min. W tym wypadku smak jest w dużej mierze zależny od jakości użytej kawy.
Jak widzisz na powyższym zdjęciu, niektóre ekspresy przelewowe są zaopatrzone od razu w młynek. Prawie jak zalewajka, ale bez fusów, prawie jak rozpuszczalna, ale z kawy. Więc jeśli zastanawiasz się jaki ekspres do kawy kupić, to weź również pod uwagę przelew.
Do 1000zł
Bartscher Aurora – ekspres przelewowy wykonany ze stali nierdzewnej. Ma pojemność 2litry i kontrolkę odkamieniania. Czas zaparzania jednego dzbanka kawy to ok. 8 minut. Moc Aurory to 2,0 kW, waga 8 kg.
Bartscher Contessa 1002 – wykonany ze stali chromowo-niklowej. Contessa 1000 posiada dwie płyty grzewcze i jeden szklany dzbanek. Pojemność bojlera to 1,8 l. Czas zaparzania jednego dzbanka to ok. 7 min. Waga: 6,5 kg.
Do 4000zł
Bravilor Bonamat Mondo Twin – Urządzenie do szybkiego parzenia kawy przelewowej ręcznie napełane wodą. Zestaw posiada 4 dzbanki i 2 kosze na filtry, wykonane ze stali nierdzewnej. Model z 2 systemami parzenia i 4 płytami grzejnymi.
Powyżej 6000zł
Ekspresy przelewowe gastronomiczne – duże, wydajne ekspresy do kawy. Jest to alternatywa dla ekspresów automatycznych na duże wydarzenia.
Bravilor Bonamat – Urządzenie do parzenia kawy przelewowej z podłączeniem 3/4″ do sieci wodociągowej. Parzy duże ilości kawy bezpośrednio do termosów. Posiada elektroniczny wyświetlacz LCD, licznik dzienny i zbiorczy, system odkamieniania, sygnał „kawa jest gotowa”, wbudowany timer i optymalne zabezpieczenia. Pojemność bojlera 40l x2. Moc 15,1kW.
W ekspresie przelewowym nie wykonasz espresso, zatem cappuccino i wszelkie odmiany latte odpadają. Ale jest na to sposób w postaci „ekspresu dzbankowego”, czyli kawiarki. A więc jeśli zastanawiasz się, jaki ekspres do kawy kupić, aby móc przyrządzać kawy mleczne, to kawiarka jest jedną z opcji.
4. Kawiarki
Jako podstawę cafe latte i cappuccino możesz użyć espresso z ekspresu ciśnieniowego, albo… mokki z kawiarki. Zasada działania kawiarki jest bardzo prosta. Wlewasz ciepłą wodę do dolnego pojemnika (zawór który widzisz na zdjęciu nie może być zalany), wsypujesz kawę (nie ubijasz jej!) do sitka, które jest w środku, stawiasz kawiarkę na palnik i czekasz aż kawa zacznie się skraplać w górnym pojemniku. Wówczas wyłączasz lub zmniejszasz ogień.
Dla kogo?
Jeśli otwierasz kawiarnię i chcesz postawić na jakość, to połączenie ekspresu przelewowego i kawiarki (zwanej też kafetierką) jest świetnym rozwiązaniem. Nie tylko jako uzupełnienie ekspresu ciśnieniowego – sprawdzi się w kawiarniach dla koneserów, ale również (w małych lokalach) zamiast ekspresu automatycznego.
Po pierwsze wyjdzie Cię to taniej niż zakup ekspresu, a po drugie są to niszowe metody parzenia kawy, więc od razu wpadasz w półkę z napisem „wyjątkowy”. Gdy dokupisz do tego zestawu aeropress i chemex, to z miejsca stajesz się lokalnym bożyszczem kawoszy znających się na rzeczy :)
Do 1000zł
Kawiarka elektryczna GAT – z możliwością podłączenia do prądu.
Kawiarki pozostałe – na gaz lub płytę indukcyjną.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu gastronomicznego
Czynniki, na które musisz zwrócić uwagę kupując ekspres gastronomiczny (do kawiarni, restauracji, baru itd.) podzielę na dwie części:
- wewnętrzne – zależne od Ciebie,
- zewnętrzne – zależne od ekspresu.
1. Oczekiwania w stosunku do ekspresu
Zanim zdecydujesz się na konkretny ekspres do kawy, musisz znać liczby, które oznaczyłem literką „x” w pierwszym akapicie. A zatem zapisz na kartce:
Jak ważna w Twoim asortymencie będzie kawa? |
||
Na 1 miejscu | Jeśli kawa ma być w roli głównej, to potrzebujesz najlepszego ekspresu. W grę wchodzi wyłącznie ekspres ciśnieniowy kolbowy, minimum dwugrupowy. | |
Na II planie | – w droższych restauracjach dobrze będzie się prezentował tylko ekspres ciśnieniowy kolbowy, – do pubów i barow wystarczy Ci ekspres automatyczny, – w niszowych klubokawiarniach sprawdzi się jednogrupowy ekspres ciśnieniowy kolbowy + alternatywne zaparzacze. Ewentualnie połączenie ekspresu przelewowego z kafetierką. |
|
Jako tło | – w miejscach gdzie kawa jest tłem, ale klasa lokalu jest wysoka, przyda się ekspres automatyczny, – w mordowniach wystarczy czajnik i szklanka z koszyczkiem :) |
|
Kto będzie Twoim idealnym gościem? |
||
znawcy kawy | – jeśli celujesz w target koneserów, to postaw na ekspres ciśnieniowy kolbowy, | |
kawowi geek’s |
– oprócz ekspresu ciśnieniowego kolbowego zaopatrz się w alternatywne zaparzacze, – ewentualnie połączenie ekspresu przelewowego z kawiarką. |
|
pospolici kawosze | – w miejscach nastawionych na pijaczy „Tchibo i Jacobs” wystarczy ekspres automatyczny. Wybór grupy docelowej to ważna sprawa, skutki braku jasnego określenia mogą być zgubne. | |
Ile kaw dziennie zamierzasz parzyć? |
||
do 20 | – ekspres ciśnieniowy kolbowy wersja jednogrupowa, – ekspres automatyczny, |
|
20-50 |
– ekspres ciśnieniowy kolbowy, co najmniej dwugrupowy | |
powyżej 50 | – dobrej klasy ekspres ciśnieniowy kolbowy, dwu lub trzygrupowy | |
Jaki masz budżet na ekspres? |
||
500 – 1000 zł | – ekspres automatyczny lub połączenie ekspresu przelewowego z kawiarką, | |
1500 – 4000 zł |
– jednogrupowy ekspres ciśnieniowy ręczny. Przeważnie będzie to ekspres domowy, który sprawdzi się w malutkiej kawiarni, lub sprzęt używany. – ekspres automatyczny. |
|
5000 – 9000 zł |
– ekspres ciśnieniowy kolbowy średniej klasy. – wypasiony ekspres automatyczny. |
|
powyżej 10000 zł | – od tej kwoty zaczynają się najlepsze ekspresy ciśnieniowe kolbowe renomowanych marek. | |
powyżej 20000 zł | – ekspresy ciśnieniowe kolbowe światowej klasy. |
2. Parametry ekspresu gastronomicznego
Myśląc o tym, jaki ekspres do kawy kupisz, weź pod uwagę pewne uniwersalne cechy:
- im większy bojler, tym ekspres do kawy jest bardziej wydajny,
- im większa waga, tym ekspres jest bardziej stabilny,
- większa moc grzałki sprawi, że ekspres szybciej podgrzeje wodę – jeśli porównujesz dwa ekspresy o podobnej pojemności bojlera,
- im więcej grup, tym łatwiej zrobić większą liczbę kaw na raz,
- pobór wody z sieci – podstawa przy ekspresach do kawiarni.
- grupa zaparzająca – E61,
- wymiennik ciepła – HX,
- regulator temperatury – PID,
- dysze do spieniania mleka – ze stali nierdzewnej,
- pompa – rotacyjna jest lepsza niż wibracyjna,
- płyta podgrzewająca filiżanki – ciepłe filiżanki pozwalają na dłuższe utrzymanie temperatury kawy i pianki,
- możliwość regulacji emisji pary – pozwala to na uzyskanie mniej lub bardziej spienionego mleka,
- serwis – ważne, abyś w pobliżu miejsca prowadzenia działalności miał serwis i części do Twojego modelu ekspresu.
Ekspres do kawy sterowany smartfonem
Ekspres do kawy sterowany smartfonem to najnowsze rozwiązanie, dzięki któremu możemy zaparzyć kawę zdalnie. Funkcja będzie przydatna w przypadku zarówno ekspresów domowych jak i gastronomicznych automatycznych. W natłoku wydarzeń i różnych czynności, możliwość zaparzenia kawy z drugiego pokoju lub z kuchni będzie nie lada gratką!
Jeśli chcesz kupić ekspres do kawy, który zrobi kawę zdalnie, musisz szukać ekspresu z modułem Bluetooth. Do tego konieczna jest dedykowana aplikacja, która umożliwia połączenie z ekspresem. Gdy zainstalujesz aplikację na swoim smartfonie, ekspres szybko połączy się z Twoim telefonem.
Od czego zależy smak kawy?
Patrząc na jakość zaparzanej kawy, ekspresy gastronomiczne nie różnią się zbyt od siebie. Mowa oczywiście o poziomie „rzemieślniczym”. Dlatego oprócz dobrego ekspresu do kawy, warto zainwestować w trzy inne, ważniejsze rzeczy:
- dobry, żarnowy młynek,
- dobra, świeżo palona kawa z polskiej palarni,
- dobra obsługa. Powtarzalność w zakresie prawidłowego przygotowania kawy zapewnia tylko i wyłącznie odpowiednio przeszkolony barista.
Recenzje ekspresów do kawiarni znajdziesz na forach kawowych. Tam też możesz popytać o używane ekspresy.
Sklepy z ekspresami do kawy
Jeśli chcesz kupić ekspres do kawy przez internet, to szukaj go na największych sklepach, takich jak: RTVeuroAGD, Allegro czy na Ceneo, gdzie znajdziesz oferty specjalistycznych sklepów gastronomicznych.
Skąd wziąć pieniądze na ekspres?
Pisząc ten artykuł zakładałem, że dysponujesz odpowiednią gotówką na zakup ekspresu do kawy. Jeśli jest inaczej, lub jeśli przekonałem Cię że potrzebujesz lepszego sprzętu, to możesz wziąć na ten cel kredyt lub pożyczkę. W tym celu warto abyś zapoznał się z aktualnym rankingiem kredytów i wybrał najtańszy.
Możesz też kupić sprzęt na leasing. Leasing jest lepszym rozwiązaniem niż kredyt, dlatego polecam rozważyć ofertę leasingu.
Jeśli oprócz ekspresu planujesz również zakup lodówki, to zapraszam do poradnika: jaką lodówkę kupić do domu i lokalu.
Pomoc przy wyborze ekspresu
Ekspres to profesjonalne urządzenie a jego zakup wiąże się z wydaniem sporej gotówki. Jeśli szukasz pomocy przy wyborze ekspresu do lokalu gastronomicznego, to polecam kontakt ze specjalistami z Managero.pl. Współpracuję z najlepszymi dystrybutorami w kraju, którzy mogą zrobić dla Ciebie dobrą cen, dobrać sprzęt i zamontować. Wypełnij formularz i wyślij zapytanie.
Ja bym stawiał na intuition expirence od Krupsa, są różne egzemplarze, ale EA877D które np w media expercie można znaleźć za 4459zł od ręki nówkę stacjo jest zdecydowanie warty uwagi, ale to też jest excellente egzemplaż który zadowoli każdego grymaśnego kawiarza.
Super opis! Ekspresy do kawy i w ogóle cały świat kawy, ziarna, mielenie, smaki, głębia smaku niesamowicie mnie wciągnęło. Mam teraz obecnie już trzeci ekspres (Ariete 1389) jestem zadowolona. Polecam każdemu inwestycję w ekspres i spróbowanie co to znaczy prawdziwa dobra kawa ;)
Nie wyobrażamy sobie z partnerem poranka bez kawy z ekspresu! Ten aromat, ta pianka, ta goryczka… coś wspaniałego. Bardzo polecam kupić ekspres do kawy i tego nie odwlekać! Tego się nie da zastąpić a jeszcze lepiej smakuje gdy przyrządza i podaje ją nam ukochana osoba :) mamy Ariete Vintage 1389. Polecam :)
Ja mam ekspres ciśnieniowy marki Delonghi i to był strzał w dziesiątkę, niczego nie żałuję.. Bez kawy nie ma dnia :)
Lubicie nespresso? Ja najlepsze kapsułki (zamienniki) znalazłam na [link]
Świetny sklep dla kawomaniaków takich jak ja. Kawa to cud świata <3
Skąd biorą się ceny ekspresów La Marzocco? ;-)
Za niewielką kwotę widziałam takie małe ekspresy w EspressoArt i sie zastanawiam nad nimi. Niby kawe pijam co kilka dnni ale zawsze miło by było mmieć swój sprzęt w domu
Wszedłem na stronę przypadkiem, ale gratuluję lekkości pióra i znawstwa tematu (na tyle na ile mogę ocenić sprawy „kawowe” jako amator).
Świetny tekst, wciągnął mnie bez reszty! No i wiedza taka, o jaką mi chodziło. Jestem szczerze zadziwiona, że ekspresy automatyczne są takie słabe, a z kawiarki i przelewowego można wyczarować dobrą kawę i ani trochę się jej nie wstydzić.
Ostatnio przy przeglądaniu ekspresów i sprzętu do kawy na stronie Vendy natknęłam się na kawę Pavini Caffe, określoną mianem „profesjonalnej”. Znasz ją może? Jeśli tak – zaliczyć ją raczej do smaków odbiorcy masowego, czy konesera?
Dzięki :) nie znam tej kawy, ale polecam zapytać na forum.
Dzierżawa to zawsze jest ryzyko. Ryzyko polegające na tym, że możesz nie sprzedać tyle, ile masz zapisane w umowie. Osobiście nie lubię być zależny i wieszać kagańca na własnej szyi, więc nie wybrałbym dzierżawy. Ale znam osoby, które zdecydowały się na dzierżawę i radzą sobie. Jeśli celujesz w odbiorcę masowego to możesz zaryzykować, ale negocjuj warunki! Ja sprzedawałem od kilkunastu do kilkudziesięciu kaw dziennie, ale mój lokal nie był typową kawiarnią.
Cześć Miko,
masz rację Starbucks to wielka marka. Ale w artykule pisałem o koneserach kawy. W Mc Donalds nie robią burgerów typu slow foodu, a pomimo to mają pełno gości. W Warce nie leją Pinty a pomimo to mają full. Wszystkie te firmy są wielkie i celują w odbiorcę masowego. Koneserzy zawsze są niszowi i wybierają lokale serwujące wyjątkowe produkty.
Kupiłem Jurę automatyczną , 7 kaw dziennie wiec szału nie ma. I spisuje sie dobrze bez zarzutu polecam
Genialny artykuł mnóstwo przydatnych informacji. Teraz wiem że tylko ciśnieniowy ekspres dźwigniowy jest tym czego chcę i potrzebuję.
Najlepszy wybór Arko :)
Otwieram kawiarnię i szukam sprzętów, między innymi ekspresu. Twój blog brdzo mi pomógł dziękuję!
Cieszę się Arleta, że mogłem Ci pomóc. Polecam również inne artykuły w temacie otwierania kawiarni.
Wpis na razie nam się nie przyda, ale za jakiś czas polecimy go w naszych Sistersowych polecajkach. Może dla kogoś okaże się pomocny :)
Dzięki Siostry :)