Otwarcie restauracji i kawiarni w 19 krokach – koszty, sanepid i porady

otwarcie restauracji krok po kroku

Otwarcie restauracji lub kawiarni wymaga określenia harmonogramu pracy. Sprawdź koszty, sanepid i inne porady. Otwórz lokal w Polsce.

Poniżej znajduje się artykuł, który pomógł setkom osób w całej Polsce otworzyć restaurację, kawiarnię i fast foody. Przeczytaj, jak krok po kroku otworzyć działalność gastronomiczną. Jeśli masz pytania zadaj je w komentarzu. Jeśli szukasz fachowców od HACCP, projektu technologicznego i wyposażenia, sprawdź ofertę u Partnera Managero.pl

1. Pieniądze na otwarcie restauracji

Gdy w Twojej głowie narodzi się pomysł aby otworzyć knajpę, najchętniej zrobiłbyś wszystko w 24h. Z każdą inicjatywą jest tak, że na początku zaangażowanie i zapał są największe. Wykorzystaj je dobrze i zrób badanie rynku. Twoje wyobrażenia o kawiarni mogą znacząco różnić się od tego, czego oczekują mieszkańcy.

Najważniejszą sprawą przy otwarciu kawiarni lub restauracji są… pieniądze. Jeśli masz odpowiedni zapas gotówki to bardzo dobrze. Jeśli nie masz i dopiero kombinujesz skąd by tu wziąć pieniądze na biznes, to masz do wyboru:

  1. Dotacja z UE – do 40.000zł
  2. Dotacja z Urzędu Pracy  – do 25.000zł
  3. Kredyt na otwarcie firmy (do 350.000zł)

W przypadku kredytu możesz rozważyć wzięcie jedynego na rynku taniego kredytu dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą z BNP Paribas. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji to wypełnij wniosek online (wystarczy, że podasz imię i nazwisko, nr telefonu i Twój NIP) i czekaj na telefon od przedstawiciela banku. Wypytaj go o wszystko, to nic nie kosztuje.


Drugą najważniejszą zasadą przy otwieraniu działalności jest znalezienie potrzeby, która nie jest zaspokojona. Czyli budowanie restauracji pod oczekiwania klientów. Tymczasem wiele osób (też tak miałem!) robi zupełnie coś odwrotnego – zakłada lokal (tworzy produkt), na który nie ma zapotrzebowania. Lub jest tak niszowy, że się nie opłaca. Nie popełnij tego błędu.

2. Zdobycie wiedzy o prowadzeniu knajpy

Rozpoczynanie interesu w branży o której nie ma się zielonego pojęcia to standard. Jeśli chcesz przetrwać, nie możesz być jak większość. O ile masz wiedzę, pracowałeś wcześniej w gastro, to nie ma problemu. W każdym innym wypadku idź na szkolenie menedżera gastronomii albo przyjmij się gdzieś jako pomoc kuchenna. Nawet za darmo.

Kup kilka z 13 książek, które manager restauracji musi przeczytać i przeczytaj porady na portalu gastronomicznym. Zdobycie know-how to kolejna najistotniejsza sprawa.

3. Namiary na hurtownie gastronomiczne

Wiesz co chcesz oferować w swojej knajpie, więc szukaj dostawców i proś o oferty handlowe. Uderz do hurtowni gastronomicznych i bezpośrednio do producentów. Kontaktuj się z co najmniej dwoma firmami konkurencyjnymi w danej dziedzinie. Dane jakie uzyskasz będą konieczne do napisania dobrego biznesplanu.

4. Napisanie biznesplanu restauracji / kawiarni

Gdy będziesz już widział, jaki lokal chcesz otworzyć, zajmij się marketingiem. Nazwa dla restauracji, profesjonalne logo dla restauracji, wystrój, menu – wszystkie teoretyczne zagadnienia zamień w tekst i grafikę. Pomyśl, lub jeśli otwierasz kawiarnię w kilka osób, to zróbcie burzę mózgów.

Następnie przygotuj biznesplan. Ma on odpowiedzieć na pytania: kto, co jak i za ile. Musisz zawrzeć w nim wszystkie koszty i przewidywane przychody. Polecam zwykłego Excela, abyś mógł w dowolnej chwili edytować i zmieniać plik. Polecam przeczytać artykuł o tym jak oszacować wielkość sprzedaży, co przyda Ci się podczas pisania biznesplanu.

5. Stworzenie harmonogramu otwarcia lokalu

Gdy marzenia stają się już namacalne, stwórz harmonogram. Kup sobie notatnik albo zrób zapiski w smartfonie. Twój harmonogram ma zacząć się od znalezienia lokalu a zakończyć na otwarciu wymarzonej knajpy, restauracji czy co tam zamierzasz. Kolejne podpunkty mojej wyliczanki pozwolą Ci napisać swój plan.

Gdy otwierałem knajpę, pewna starsza osoba dała mi złotą radę: „każdego dnia musisz zrobić coś”. Tego się trzymaj. Przyjdą gorsze dni, być może załamanie, odezwie się leń, choroba… To wszystko nie może Cię pokonać! Każdego dnia musisz zrobić coś, aby posunąć się do przodu.

6. Znalezienie idealnego lokalu pod restaurację

Znalezienie idealnego miejsca pod lokal to mega ważna sprawa. Jak każda z resztą:) Poszperaj w internecie po portalach ogłoszeniowych, wybierz się na spacer pooglądać „lokale do wynajęcia”, popytaj wśród znajomych kto plajtuje.

Najlepsze lokale znajdują się na parterze, przy głównych traktach i mają duże witryny. Takich szukaj w pierwszej kolejności. Jeśli nie skończyłeś technikum budowlanego ani nie jesteś złotą rączką, to na oględziny zabieraj kogoś ze sobą. Cenę za lokal zawsze negocjuj. Poproś o obniżenie czynszu na czas remontu.

jak otworzyć kawiarnię
otwarcie kawiarni – krok po kroku

Przed podpisaniem umowy koniecznie musisz się upewnić, czy lokal nadaje się do prowadzenia gastronomii! Możesz w tym celu zaprosić na wizytację specjalistę ds. HACCP.

Najkorzystniej wynająć lokal od właściciela z pominięciem agentów nieruchomości i opłacania prowizji. Niekiedy jednak trudno go znaleźć, a agenci rzecz jasna nie zdradzą Ci tej informacji. Z pomocą przychodzą księgi wieczyste nieruchomości, w których znajdują się dane właścicieli.

Księgę wieczystą nieruchomości możesz przejrzeć na stronie Ministerstwa Finansów – link. Aby ją znaleźć musisz znać numer księgi. Zdobędziesz go udając się do Wydziału Geodezji w Starostwie Powiatowym. Za opłatą uzyskasz tam wyrys z mapki z numerem działki. Możesz też wpisać adres interesującej Cię nieruchomości na portalu Znajdzksiege.pl i w ten sposób zdobyć nr księgi. Usługa jest płatna 29 złotych, właściciel pisze że ma dane 80% ksiąg.

Na sam koniec pamiętaj o napisaniu umowy najmu tak, aby zabezpieczyć swoje interesy. Przeczytaj jak podpisać umowę najmu lokalu i być spokojnym o swoją przyszłość.

7. Założenie firmy w CEIDG

Przed otwarciem firmy możesz myśleć o własnej kawiarni przez całe życie, ale po otwarciu musisz działać szybko. ZUS nie będzie czekał aż zaczniesz zarabiać. Gdy będziesz już miał upatrzona miejscówkę na lokal, umów termin podpisania umowy „na za 3 dni”, a przez ten czas załatw formalności. Zapoznasz się z nimi w artykule o tym, jak otworzyć firmę. Opisałem w nim otwarcie działalności gospodarczej krok po kroku.

Kwestie finansowo-księgowe

Następnie musisz wybrać formę opodatkowania i postarać się o REGON. Przeczytaj artykuł na temat podatków w gastronomii i podejmij właściwe decyzje. Poszukaj dobrej księgowej (jednoosobowe firmy są rozliczane już od 100zł/m-c). Potem zostanie jeszcze odwiedzić ZUS.

Jeśli chcesz uzyskać pomoc w otwarciu działalności, możesz to zrobić razem z mBankiem! Doradca pomoże w załatwieniu formalności i przydzieli Ci księgową, która udzieli porad. Jeszcze dzisiaj wypełnij wniosek i otwórz firmę z mBankiem.

Zaraz po otwarciu firmy załóż konto firmowe w banku. Zapoznaj się z unikatową ofertą darmowego konta dla firmy w mBanku lub przejrzyj listę najlepsze konta firmowe. Złóż wniosek online i zaczekaj na kuriera, który przybędzie z umową.

bank pekao konto firmowe promocja

W ten sam sposób możesz sprawdzić najlepszą ofertę na telefon dla firmy. Warto skorzystać z rankingu kont firmowych i abonamentów, aby nie tracić czasu na chodzenie po bankach i operatorach.

Gdy planowałem otwarcie knajpy, w moim mieście były 2-3 dobre lokale. Widziałem lukę i chciałem ją zapełnić. Od tego momentu, do otrzymania dotacji minie 14 miesięcy. W tym czasie w mieście powstało 6 nowych, dobrych lokali. Niech to będzie dla Ciebie nauczką.

8. Budowa strategii promocji lokalu

Masz firmę, podpisz umowę na lokal i od razu weź się za reklamę. Zacznij od przeczytania artykułu o promocji lokalu gastronomicznego, gdzie znajdziesz triki i know-how. Tutaj wspomnę tylko o najważniejszym. Szyld nad drzwiami to podstawa – zamawiasz go przed remontem! Ma wisieć przez cały czas trwania prac. Dodatkowo możesz powiesić baner z tekstem typu „Tu powstaje prawdziwie włoska knajpa w mieście, wkrótce otwarcie!”. Nie lekceważyć tego.

strona internetowa dla restauracji

9. Zlecenie wykonania dokumentacji HACCP i projektu technologicznego

Przed remontem musisz zaprosić do siebie firmę, która wyczaruje Ci dokumenty wymagane przez Sanepid do odbioru lokalu. I da cenne wskazówki co do zagospodarowania knajpy. Firmę specjalizującą się w tych sprawach w Twojej miejscowości znajdziesz w bazie firm gastronomicznych na Managero.pl. Jeśli nie będzie tam Twojego miasta, to napisz na kontakt(@)managero.pl.

Najlepiej zaprosić dwie firmy, gdyż jedna może chcieć Cię naciągnąć na niepotrzebne szkolenia BHP czy zrobienie HACCP, gdy na przykład potrzebujesz tylko GMP/GHP. Więcej w tym temacie przeczytasz w artykule HACCP w gastronomii – 50 pytań i odpowiedzi.

Musisz też znaleźć projektanta, który naszkicuje Ci projekt technologiczny kuchni – o ile wcześniej w lokalu nie było gastronomii. Teoretycznie możesz to zrobić samemu. Możesz taki dokument wyciągnąć od właściciela budynku. Ewentualnie Sanepid może w ogóle o to nie prosić (gdy np. wcześniej była już tam knajpa). Projektanta również znajdziesz na managero.pl


9a. Zdobycie pozwoleń na otwarcie restauracji

Po sporządzeniu projektu technologicznego dowiesz się, o jakie pozwolenia musisz wystąpić. Może to być:

  1. zmiana przeznaczenia lokalu – załatwiasz w Urzędzie Gminy,
  2. pozwolenie na powieszenie szyldu – w przypadku zabytkowych kamienic załatwiasz u wojewódzkiego konserwatora zabytku, ew. prosisz o pomoc architekta miejskiego,
  3. odstępstwa – jeśli lokal jest trochę za niski, będziesz korzystać z toalety w obrębie 100m od lokalu itp., odstępstwa załatwia się w WSSE,
  4. badanie wody – zazwyczaj konieczne podczas otwarcia lokalu po długim czasie, zlecasz w Wodociągach, koszt to ok. 150 zł,
  5. protokół odbioru wentylacji – nie zawsze konieczny, ale warto zaprosić do lokalu kominiarza,
  6. protokół bezpieczeństwa – nie zawsze konieczny, ale warto zaprosić do lokalu Straż Pożarną,
  7. przepisanie umów na media – jeśli w lokalu wcześniej była inna działalność, umowy na prąd i inne media mogą być na poprzedniego najemcę.

Na tym etapie niegłupim pomysłem jest udanie się do Twojego Sanepidu, namierzenie inspektora odpowiedzialnego za Twój rejon i podpytanie o wszystko. Chcesz mieć spokój i nie żal Ci paru kafli? Jeśli jakimś cudem nie zaproponują Ci tego sami, to popytaj o „polecane firmy i osoby”. Skorzystaj.

Jeśli w Twoim lokalu była wcześniej prowadzona działalność gastro, to umów się na kawę z poprzednim wynajmującym. Może ma Ci coś do odsprzedania ze sprzętów? Nie wiadomo, ale na pewno jest w posiadaniu dokumentów dla Sanepidu. Te również są w cenie;)

10. Zakup wyposażenia gastronomii

Otwarcie kawiarni lub restauracji wiąże się z wyposażeniem. Wiedząc już, co będziesz musiał zakupić, znając przyszłe menu i wystrój, zrób listę wyposażenia koniecznego do zakupu. Pomoże Ci w tym artykuł o wyposażeniu lokalu gastronomicznego, gdzie dokładnie opisałem moje zakupy, a także artykuł Jaki ekspres do kawy kupić?, w którym znajdziesz listę i porady dotyczące zakupu ekspresu do kawiarni.

Ciekawym rozwiązaniem dla osób nie posiadających wystarczającej gotówki na start jest leasing urządzeń gastronomicznych. Jest to dobra alternatywa dla kredytów, których banki nie chcą udzielać początkującym przedsiębiorcom. Leasing otrzyma praktycznie każdy, wiąże się to również z oszczędnościami: czynsz w leasingu stanowi w całości koszt uzyskania przychodu a VAT można odliczyć w 100%. Minusem jest to, że leasing musi trwać 2 minimum lata.

Po więcej informacji odsyłam do doradcy.

11. Remont lokalu pod restaurację / kawiarnię

Gdy już wiesz co, gdzie i jak ma być rozstawione, to zaczynasz remont. Sporo osób decyduje się na samodzielną pracę. Przy okazji można się bawić i integrować załogę:) Poważniejsze akcje możesz oczywiście zlecić firmie budowlanej. Gdy pył powoli zacznie opadać, zabierz się za kupowanie wyposażenia.

12. Odbiór lokalu przez Sanepid

Remont zbliża się ku końcowi? Pora na ocenę prac. Zleć badanie wody i badania pracowników, a następnie idź do PSSE i zgłoś lokal do odbioru. Jeśli chcesz, żeby wszystko się udało, to dokładnie przeczytaj artykuł o kontroli Sanepidu. I zastosuj się!

13. Złożenie zamówienia w hurtowni gastronomicznej

Między kuciem, szpachlowaniem i malowaniem masz czas na zakupy gratów i towaru. W trzecim punkcie obcykałeś sobie dostawców, teraz tylko zamawiasz towar.

14. Zdobycie koncesji na alkohol

Brak alkoholu w knajpie to jak brak kawy w kawiarni. Więc jeśli nie chcesz być wyjątkiem, to musisz zacząć starać się o pozwolenie. Przed wizytą Pani z Sanepidu zadzwoń do Urzędu Miasta i zapytaj co trzeba zrobić, żeby dostać koncesje na alkohol. Jakie są koncesje i ile się płaci. Każde miasto ma inne zasady więc zadzwoń do Urzędu. Podstawowy wymóg do otrzymania koncesji to oczywiście odbiór lokalu przez Sanepid.

15. Rejestracja do BDO

Niektóre restauracje będą musiały zarejestrować się do BDO. Będzie tak wówczas, gdy Twoja restauracja oferuje gościom produkty pakowane do toreb z tworzywa sztucznego.

Tak samo będzie, jeżeli sprzedajesz własne produkty w opakowaniach (np. catering), odsprzedajesz produkty innych producentów (np. sprzedaż ciast). W takim przypadku jesteś “wprowadzającym opakowania” w rozumieniu UGOPAK i musisz zarejestrować się do BDO.

16. Zatrudnienie pracowników do lokalu

Gdy koncesja w drodze, pora na zatrudnienie pracowników. Oczywiście jeśli nie dacie sobie rady sami. Jeśli masz firmę od co najmniej pół roku, to polecam zaopatrzyć się w stażystę z Urzędu Pracy. Aby dobrze zarządzać pracownikami rozważ zakup którejś z nowoczesnych aplikacji IT dla gastronomii. Są bardzo pomocne w organizacji pracy restauracji/kawiarni a przy tym niedrogie.

17. Muzyka – z ZAIKS czy bez?

O ile nie zakładasz knajpy dla głuchoniemych, to będzie Ci potrzebne radio albo inny sprzęt grający. A jak już mowa o sprzęcie grającym, to nieodłącznym elementem tychże są opłaty. Po 1 – abonament radiowo-telewizyjny.  Po 2 – ZAiKS, STOART, SPAV i inni dobrodzieje. Oba typy opłat można ominąć kupując płytę z muzyką Creative Commons i nie kupując telewizora ani radia. Specjalnie dla Ciebie napisałem spory artykuł jak ominąć ZAIKS. Polecam :)

18. Ubezpieczenie lokalu pod gastronomię

Mądry Polak po szkodzie jak mówi znane powiedzenie. I faktem jest, że ludzie zaczynają się ubezpieczać dopiero wówczas, gdy spotka ich coś złego. A w lokalu może Cię spotkać kilka niemiłych wydarzeń: kradzież, zalanie, spalenie, bójki… Musisz być ubezpieczony na takie sytuacje i nie bać się o dobytek. Jedną z najtańszych opcji na rynku jest ubezpieczenie w PZU.

19. Oficjalne otwarcie restauracji / kawiarni

Po otrzymaniu koncesji, skompletowaniu towarów i załogi, rozprowadzeniu ulotek (i innych działaniach reklamowych!!!), możesz z hukiem otwierać karczmę! Nie zapomnij utworzyć wydarzenia na Facebooku i zaprosić na nie wszystkich znajomych.

Pomoc przy otwarciu lokalu

otwarcie restauracji pomoc

Większość wniosków i wzorów dokumentów potrzebnych podczas otwierania lokalu znajdziesz na podstronie Wzory Dokumentów – patrz menu główne. Jeśli potrzebujesz projektu technologicznego, dokumentacji HACCP lub wyposażenia – zgłoś się do Managero. Współpracują z najlepszymi fachowcami z całej Polski.

Oceń artykuł
[Total: 8 Average: 4.8]
Łukasz Chrząszcz
Wolnościowiec, radny miasta Wodzisław Śląski. Właściciel agencji internetowej XZT.PL oraz kilku serwisów www. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Pomaga osobom rozpoczynającym prowadzenie firmy.
Kategoria

36 thoughts on “Otwarcie restauracji i kawiarni w 19 krokach – koszty, sanepid i porady

  1. W czasie covidu otwiranie restauracji jest ryzykowne. Rozważam otwarcie punktu gastronomicznego (budki/foodtrucki) na zasadzie franczyzy . Zainteresowałem sie Barfa kebab w zasadzie wszystko pomagają zorganizować pozwolenia, lokal przygotować nawet zaopatrzenie zapewniają. Jak można skorzystac z dofinansowania do malej gstronomii?

  2. Pamiętajcie kochani, że otwierając małą knajpkę trzeba wiedziec jakie wyposażenie do niej kupować. Cholernie ważne są urządzenia chłodnicze, a dobre i bezawaryjne produkuje firma Bolarus. Polecam bo znam temat.

  3. Strona świeeeeeeeetna! w najbliższym czasie planuję otworzyć lokal w Krakowie i od samego początku bazuję na Pana poradach :) bez nich było by naprawdę ciężko. mam pytanie, czy gdy lokal wymaga przeróbek -wstawienia ścianek działowych oraz rozprowadzenia wody do paru umywalek, co będzie wiązało się z kuciem ściany, czy potrzebna jest zgoda z urzędu miasta na tego typu przeróbki? czy jedynie zgoda właściciela lokalu? :)

  4. A jak wygląda sprawa wszystkich pozwoleń kiedy w działającym lokalu przekształceniu ulega podmiot prowadzący działalność z spółki z oo na działalność gospodarczą. Włąściciel ten sam?

  5. zamierzam otworzyć bar typu fast food, Posiadam własny lokal w którym nie było nigdy gastronomii (prędzej tylko sklepy). Czy najpierw muszę założyć działalność gospodarczą? Czy nie lepiej najpierw przystąpić do remontu,a dopiero pod koniec remontu rozpocząć DG? Ominęłoby się wtedy kilku opłat ZUS

  6. Przed otwarciem kawiarni warto też skorzystać z szkoleń jakie proponuje PanKawka. Pieniądze jakie trzeba włożyć w taki biznes są spore a samo prowadzenie takiego lokalu, nie takie łatwe jak się wydaje. Bardzo łatwo można wszystko stracić.

  7. Świetny artykuł i cały blog! Dzięki Tobie dowiedziałam się wielu rzeczy, o których nie miałam pojęcia.
    Mam kilka pytań do Ciebie:
    – Czy jeśli w mojej restauracji zrezygnuję z muzyki, a zdecyduję się na korzystanie z TV, wystarczy, że będę opłacała abonament radiowo-telewizyjny i płaciła co miesiąc operatorowi?
    – W lokalu, w którym mam zamiar otworzyć swoją restaurację mieściła się wcześniej inna knajpa, więc jest już dostosowany pod gastronomię i był „odbierany” przez Sanepid. Czy mimo wszystko muszę zlecać badanie wody i „zaprosić” ich do siebie ponownie, nawet jeśli nie dokonuję żadnych zmian?

    1. Cześć, tv też podchodzi pod ZAiKS jeśli o to Ci chodzi. Odbiór jest zawsze na firmę, nigdy na lokal. Projekt oczywiście sobie zostaw i dołącz do dokumentów.

      1. Ale bez sensu… Nawet jeśli włączone byłyby tylko mecze i ew. od czasu do czasu jakiś program tv (nie na stacji muzycznej)?

  8. Jakie powinienem podjąć działania uwarunkowane przepisami prawa w zakresie bezpieczeństwa procesów produkcyjnych oraz ochrony konsumenta?

  9. czy uruchamiając telewizor w barze typu kebab wystarczy placić abonament radiowo telewizyjny czy ZAiKS i tak mnie dopadnie ?

  10. Luku pomocy! Przejmuję kawiarnię po poprzednim właścicielu, chce zrobić mały remont ale nie zmieniam zakresu usług. Czy z racji tego ze ma on koncesje na alkohol i wszystkie pozwolenia kontrole pojdą jakos szybciej? Czy muszę robic wszystko tak jakbym zaczynala od poczatku?

    1. Cześć, koncesja jest na firmę tak samo jak odbiór sanepidu. Na pewno pójdzie łatwiej i szybciej ale trzeba te procedury przejść po kolei. Powodzenia!

  11. O ile nie zakładasz knajpy dla głuchoniemych???? To już jest dyskryminacja, brak taktu, nietolerancja… Głusi mają swój język, nie są niemi… Nie słyszą muzyki ale czują drgania. Chamsko napisane! Żal!

    1. W imię tolerancji (??) chcesz mi wmawiać, że niemi nie są niemi? Napisz jeszcze, że niewidomi tak na prawdę widzą, bo mają psa przewodnika albo laskę, która widzi za nich :) Pomyliła Ci się po prostu „mowa” z „językiem”. Niemi mają swój język – migowy. Ale jakby to nietaktownie nie brzmiało – nie mówią. Pozdr

  12. Hej. Czy te haccp mozna zrobić samemu? czy to musi firma zrobić? Czy jezeli rozwale jedna scianke w lokalu to musze wziac projektanta ktory zmieni mi projekt? czy architekt powinien dogadac sie z rzeczoznawca? jak to sensownie zgrać? Jestem sama, dam sobie rade z otwarciem kawiarni w pojedynke? oczywiscie zamierzam zatrudnic kogos na stanowisku baristy ale czy dam rade sama pozałatwiać wszystkie sprawy związane z otwarciem firmy czy będzie cięzko?

    1. Oczywiście, że można zrobić HACCP samemu. Tak samo jak i biznesplan można samemu napisać. A co do wyburzania ścian to lepiej najpierw skontaktować się z architektem, który to musi zaklepać. Rzeczoznawca musi zaklepać projekt. Człowiek nie jest alfą i omegą, na prawdę warto skorzystać z usług fachowców. Znajdziesz ich między innymi tutaj: http://www.managero.pl

  13. Cześć, piszesz że targetem będą uczniowie LO. Rozumiem, że zrobiłaś sondę wśród uczniów i wiesz, że zdrowa żywność jest w kręgu ich zainteresowań? Kawa ok, słodycze ok. Ale jabłka i banany to są teraz w sklepikach szkolnych. Nie ma za to pączków, coli i innego śmieciowego jedzenia. Jak ograniczyć koszty pisałem tutaj: https://www.niepoddawajsie.pl/jak-obnizyc-koszty-prowadzenia-firmy-10-prostych-tipsow/ a z kim wejść w układy, to najlepiej z uczniami ;) i z producentami rzecz jasna.

  14. LUK otwieram lokal gdzie wczesniej tez byla gastronomia nie lepiej bedzie odebrac sanepid przed remontem „na stary lokal” a potem wyremontowac ? (uklad i przeznaczenie pomieszczen nie ulegnie zmianie, tylko bar bedzie stal w innym miejscu)

    1. Teoretycznie możesz tak zrobić. W praktyce zalecane byłoby po zmianie miejsca baru starać się o jeszcze jedną kontrolę, ponieważ droga czysta i brudna mogą się zmienić.

      1. Droga czysta i brudna pozostaną bez zmian. Zastanawiam się bardziej nad tym ze w miejscu nowego baru będzie np. nowy zlew, płyta indukcyjna (grzane piwo) to nie stanowi duzego problemu ?

        1. Płyta nie stanowi problemu. A przez nowy zlew mam rozumieć, że to następca starego, czy zupełnie nowy – kolejny do kolekcji? :) W każdym razie w dokumentacji GMP/GHP musisz mieć wypisane wszystkie urządzenia wraz z ich instrukcjami obsługi.
          Reasumując, zawsze łatwiej i prościej jest zaprosić Sanepid do odbioru dotychczasowego lokalu i zapytać o warunki rozbudowy „w przyszłym terminie”.

        2. Zlew zupełnie nowy. Bar zostanie przeniesiony w inne miejsce czyli obecny zlew zostanie zlikwidowany a nowy bedzie usytuowany w nowym miejscu. Przy nowym barze beda tez lodówki, których teraz w ogole nie ma w lokalu.

  15. spadł mi Pan z nieba :) od dwóch lat jestem managerem sali bankietowej, chcialabym w przyszłym roku otworzyć swoją. Podobno bardzo ciezko jest dostać dofinasowanie na lokal gastronomiczny, a w sumie to moja jedyna szansa. Mam nadzieje,że mi się uda. Pana blog jest bardzo przydatny.

    1. Dziękuję i życzę powodzenia. A co do dofinansowania, to na gastronomię jest taka sama szansa, jak na sklep czy zakład fryzjerski. Choć wysokość dofinansowania jest niewielka, biorąc pod uwagę koszty wejścia w biznes gastronomiczny.

  16. Dzięki za przydatny artykuł. Luk pytanko: znalazłam lokal, chcę podpisać umowę i tak: gdzie się udać, żeby sprawdzić czy mi ten lokal przejdzie pod małą gastronomię? najperw do urzędu po wypisy i wyrysy czy do sanepidu, chcę żeby mi to ktoś najpierw zobaczył a zaczynam się już gubić, bo odsyłają mnie od Ajnasza do Kajfasza, pliss help…

  17. Kiedyś nam się marzyła własna restauracja, czy kawiarnia. W sumie cały czas z tyłu głowy ten pomysł gdzieś nam świta, ale w innych koncepcjach co chwilę. Niemniej wpis przydatny, dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *