O mnie

Łukasz Luk Chrząszcz Wodzisław ŚląskiCześć! Nazywam się Łukasz Chrząszcz, ale mów mi po prostu Luk. Pomimo, że zbliżam się do 30-stki, to kasjerki ciągle pytają o dowód :)

Z dobrym wynikiem ukończyłem studia na kierunku zarządzanie i marketing Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Oczywiście zaoczne, aby mieć czas na pracę i hobby. Pracuję w swoim zawodzie: jestem sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem. Lubię książki, strzelectwo i piwa rzemieślnicze.

Pracowałem jako szeregowy pracownik w gastronomii, specjalista ds. marketingu w klubie piłkarskim i sklepie rowerowym, prowadziłem małą knajpkę. Obecnie rozwijam portal gastronomiczny Managero.pl, serwis Jakirowerkupic.pl i kilka innych projektów. Na blogu dzielę się wiedzą, doświadczeniem oraz umiłowaniem dla wolność i rozumu.

z synem Piotrkiem

w mojej dawnej knajpce

Będę pracował do końca życia, mam więc sporo czasu na zostanie nierobem :) Jestem w posiadaniu syna, którego wychowuję po swojemu i marzeń, które nadają sens mojemu życiu. Pierwsze z marzeń już spełniłem – pracuję na własny rachunek i cieszę się z każdego poranka. W przyszłości chcę założyć fundację wspierającą osoby jąkające, jako poseł zmieniać Polskę na wolnościową oraz zagrać Odrą Wodzisław w europejskich pucharach :))

Na forum Managero.pl/f bezpłatnie pomagam osobom, które otwierają biznes lub prowadzą knajpkę. Oczywiście priorytetowo traktuję moich czytelników, więc już dziś zapraszam Cię do zostania nim!

  • Polub Luka

  • Jeśli profesjonalnie podchodzisz do otwarcia lokalu i liczysz na fachową pomoc, to napisz do mnie: kontakt(@)managero.pl. W ciągu 48h skontaktuję Cię z zaufanym specjalistą z Twojej miejscowości. W innych sprawach pisz po prostu na mój e-mail: luk(@)niepoddawajsie.pl

    Warto żebyś wiedział, że treści zawarte na tym blogu są wyłącznie wyrazem osobistych poglądów autora i nie stanowią „rekomendacji” w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz. U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715). Pamiętaj, że sam podejmujesz decyzje inwestycyjne na własną odpowiedzialność. Kopiowanie i powielanie tekstów bez zgody autora jest niemile widziane, tak samo jak spam, reklama szemrana i chamstwo w komentarzach.

    • Jestem naprawdę pod wrażeniem, bardzo mało ludzi "chwali się" tym jak zaczynali. Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga, bo nigdzie nie mogłam znaleźć informacji jak zacząć.

      • Dzięki! Cieszę się, że mogę pomóc :)

      • Luk

        U mnie znajdziesz nie tylko informacje jak zacząć, ale również jak skończyć.

    • Luk

      Powodzenia Grisza :)

    • Magdalena

      Luk mam pytanko od jakiegoś czasu myslę o własnej gastronomi dość specyficznej (dla alergików i z celiakią) w miejscowości w której jest duzo uzdrowisk ale nie wiem jak zacząć a do tego nigdy nie prowadziłam czegoś takiego i nie pracowalam w gastronomii. Jak się do tego w ogole zabrać jak znaleść odpowiednich ludzi i finansowanie. co myslisz o crowfundingu? Chciałabym robić domowe obiadki i jakieś łakocie dla najmłodszych oraz piec chlebek pod tą specjalną grupę. Jak myslisz ma to sens w małej miejscowości? Warto się za to zabierać bez doświadczenia ale z mażeniami? Dodam że nie pracuję od roku więc o kredycie mogę zapomnieć.

      • Luk

        Crowdfunding to dobry pomysł, gdyż suma pieniędzy potrzebna na otwarcie lokalu który opisałaś będzie spora. Oczywiście nie warto się za to zabierać bez doświadczenia :)

    • Paula

      Złoty chłopak jestes kolego. Chcialabym otworzyć wlasny biznes, mały osiedlowy sklepik, mam fundusze i doswiadczenie jednak zawsze zwlekalam ze startem i obawialam sie bardziej formalnosci niz samej struktury handlu. Twoj blog bardzo obficie opisuje kazdą zależność jaka jest zwiazana z pierwszymi krokami, przy czym bardzo pomocny. Jestem az zaskoczona.

      • Luk

        Dzięki Paula, życzę powodzenia w biznesie!

    • Edyta Janaszkiewicz

      Nie interesuje mnue zaden biznes. Ciesze,sie ze sa ludzie bezinteresownie pomoga ,godny zaufania. Zawsze uwazslam iz z sgh sa bez skrupulow pomoga w biznesie maja taki charkater vi ludzie. Nawet prof. Balcerowicz na egzamibach wstepnych byl surowy i ludzki. Przy zatrznal sie nie piszla systemem odpowiedz a lub b. Zaraz eyjasnue jeszcze raz jak nalezy udzielac odpoeiedz. Czesc mateamtyczna swietnie,itd. Nad reszta radze sie,zastanowic prof .Balcerowicz jsk nie,zna pani odpoeiedzi radze systemem, tylko opowiedz,a,b,c.

    • Pedro Ka

      Witam, musi przepracować, chyba,że znajdzie inną pracę. W innym wypadku zwraca koszta szkolenia do pup.

    • Jacek Trybuła

      Witam,
      Mam pytanie. Chcialbym otworzyć własną działalność ale teraz jestem na ostatnim roku technikum i nie wiem czy jest szansa na dotacje przed ukończeniem szkoly? Wiem ze do końca szkoly zostało mi kilka miesięcy ale chciałbym zrobić to jak najszybciej ponieważ teraz mam na otwarcie działalnościi idealną okazję ponieważ w moim regionie nie ma tego typu działalności a w lecie jest najwiekszy popyt.

    • Gorzków Agata

      Hej..jest taka sytuacja-moja siostra ma salon kosmetyczny i chciala zatrudnić w nim na staż drugą siostrę, która przebła niezbędne kursy by pracować w salonie. W między czasie pracowała i zwolniła się by zapisać się do bezrobotnych . W czasie kiedy Siostra się zarejestrowała w urzędzie w jednej miejscowości, w drugiej miejscowosci siostra(pracodwaca) zlozyla wniosek o staż..oczywiście w momencie wizyty w pup (starającej się o staż) od razu zaproponowali Jej prace , mimo,że mówiła że czeka na rozpatrzenie wniosku o przyjęcie na staż u siostry w drugim urzedzie. Odrzuciła propozycję o prace..napisala odwołanie które,też odrzucili i wywalili ją z pup na 120 dni…mozna coś z tym zrobić? Czy to pokrewieństwo może być przyczyną?