Szkolenia i kursy gastronomiczne – jak wybrać by nie żałować

kursy gastronomiczne

Jeśli zastanawiasz się czy kurs gastronomiczny przyda Ci się w pracy, to odpowiedź może być tylko jedna – tak. O ile wybierzesz właściwe szkolenie.

Na początek krótkie wyjaśnienie różnicy pomiędzy szkoleniem i kursem. Otóż szkolenie jest to fachowo rzecz ujmując podniesienie swoich kwalifikacji związane z wykonywanym zawodem i zajmowanym stanowiskiem. Kurs natomiast może być przeprowadzony od podstaw – bez względu na wykonywany zawód. W tym artykule będę stosował te dwa terminy zamiennie, ale warto abyś znał ich znaczenie.

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. do czego przydadzą Ci się kursy gastronomiczne,
  2. na co zwracać uwagę podczas wyboru szkolenia,
  3. jakie szkolenia i kursy gastronomiczne są obecnie dostępne na rynku,
  4. co warto zrobić, aby wynieść ze szkolenia jak najwięcej (wiedzy).

Po co mi szkolenie gastronomiczne?

Zastanawiałeś się, po co Ci szkolenie? Czy nie szkoda Ci pieniędzy? Przecież wiedzę możesz zdobyć w szkole, wyczytać z polecanych książek lub śledząc blogi gastronomiczne. Powiesz: “tak, ale przecież kursy to również praktyka”. Zgadza się, ale praktykę możesz zdobyć pracując, czyż nie? Czy nie lepiej iść do pierwszej lepszej restauracji i tam uczyć się zawodu, dostając w dodatku za to pieniądze?

Takie wątpliwości mogą krążyć po Twojej głowie i jest to zupełnie normalne. Zatem dlaczego warto brać udział w kursach gastronomicznych?

  • Aby rozwijać się. Jeśli ambitny i lubisz to, co robisz. Chcesz osiągnąć w życiu coś więcej, zdobywać nowe umiejętności, wiedzę, robić coś ciekawszego niż dotychczas i być coraz lepszym.
  • Aby zdobyć kartę przetargową w negocjacjach płacowych z szefem. Tylko w przypadku, gdy inicjatywa wychodzi od Ciebie i za szkolenie płacisz z własnej kieszeni.
  • Aby zmienić miejsce pracy. Pracujesz w małej knajpie w małej miejscowości, a chciałbyś spróbować swoich sił w lokalu wyższej klasy.
  • Aby poznać nowych ludzi. Chcesz być członkiem społeczności, poznać nowe osoby, zainicjować znajomości z liderami branży. Wiesz, że mogą Ci pomóc “otworzyć drzwi”.
  • Aby zdobyć unikalną wiedzę. Treść szkoleń jest często uaktualniania o branżowe nowinki. Szkoleniowcy przekazują tam triki i know-how, których nie wyczytasz w ogólnodostępnych książkach.

Jak wybrać dobre szkolenie gastronomiczne

Po pierwsze – szkolenia kosztują, a po drugie – jest ich na rynku coraz więcej, więc możliwość złego wyboru rośnie.

Aby zminimalizować szanse na zły wybór i zmaksymalizować szanse na zadowolenie z efektów, przy wyborze szkolenia zwróć uwagę na cztery kwestie.

  1. Opinie o szkoleniach gastronomicznych – opinie na temat danego szkolenia są istotnym czynnikiem, który możesz wziąć pod uwagę, ale nie decydującym. Z dwóch powodów: referencje na stronie firmy szkoleniowej będą na 99% tylko pozytywne, z kolei opinie na forach internetowych mogą być pisane przez konkurencję jak i… przez same firmy.Gdzie zatem szukać referencji i opinii o szkoleniach gastronomicznych? Najlepiej na portalach, na których ludzie piszą pod swoim imieniem i nazwiskiem – np. grupa gastronomiczna na FB, Goldenline, Linkedin.
  2. Kadra szkoleniowa – to, kto prowadzi szkolenie gastronomiczne jest w tym wypadku kluczowe. To jedna z najważniejszych kwestii, dla których warto odbyć szkolenie zamiast zdobywać doświadczenie w podrzędnej restauracji (jeśli stawiasz sobie wybór – to, lub to). Sprawdź kto jest szkoleniowcem. Jakie ta osoba ma kwalifikacje w zawodzie, o którym chce Cię uczyć? Czy jest tylko teoretykiem, czy pracowała na takim stanowisku? To istotne pytania, które musisz sobie zadać przed wyborem firmy szkoleniowej.
  3. Stosunek teorii do praktyki – doświadczony szkoleniowiec to nie wszystko, jeśli jego szkolenie polega na opowiadaniu anegdot i wyjaśnianiu terminologii. To, co się liczy to przede wszystkim połączenie teorii z praktyką. Teoria powinna uzupełniać praktykę. Wyjaśniać to, co zaraz spróbujesz zrobić sam pod okiem szkoleniowca.
    Jak poznać, czy dane szkolenie jest praktyczne? Wystarczy przeczytać jego plan. Jeśli firma nie ma planu ani opisu szkolenia, to źle o niej świadczy. Nie wiesz, czy są tak elastyczni że dostosowują szkolenie do każdego uczestnika czy może nie mają się czym chwalić i na szkoleniu odsłuchasz wykładu ze slajdów.
  4. Podejście do Ciebie – większość szkoleń gastronomicznych ma ustalony z góry harmonogram i plan. Nie mniej jednak czytając taki plan możesz czuć pewien niedosyt. Czy podczas szkolenia dowiesz się tego, co chcesz się dowiedzieć a o czym nie napisano? Warto zapisać na kartce to, czego chcesz się dowiedzieć i zapytać firmę przed zapisaniem się, czy spełni Twoje oczekiwania.
  5. Cena szkolenia – szkolenia finansowane przez Unię Europejską daruj sobie od razu. Na szczęście jest ich coraz mniej. Z reguły organizują je firmy “od wszystkiego”, które płacą znajomym za odegranie roli prelegenta i znawcy tematu. Takie szkolenia są bardzo tanie, ponieważ o ile na liczba osób przekroczy wymagany próg to firma dostanie pieniądze z UE. Stąd czasami biorą nawet za darmo, byle wyrobić normę. Szanuj swój czas.Nie napiszę Ci, jaka cena za szkolenie jest “dobra”. Możesz jednak brać w ciemno, że jeśli jest o 75% niższa od średniej ceny 5 podobnych szkoleń, to nie warto sobie takim szkoleniem zaprzątać głowy.

Przeczytaj też:

Szkolenia i kursy gastronomiczne

Jest w czym wybierać. Szkolenia gastronomiczne podzielę na dwie kategorie. W zależności od tego, czy jesteś pracownikiem lokalu gastronomicznego: kelnerem, kucharzem, sommelierem, baristą, barmanem, menedżerem czy kandydatem na takiego pracownika – możesz wybrać szkolenie zawodowe w konkretnym fachu. To samo tyczy się szkoleń dla właścicieli lokali jak i osób, które taki lokal chcą otworzyć i potrzebują pomocy.

Szkolenia i kursy gastronomiczne dla pracowników i kandydatów na pracowników lokali

Jeśli jesteś właścicielem możesz zafundować swoim pracownikom przeszkolenie, aby podnieść jakość oferowanych usług. Jeśli jesteś pracownikiem, możesz na szkoleniu podnieść swoje kwalifikacje. Jeśli jesteś świeżo po szkole, możesz poznać branżowe tajniki i zdobyć “papierek – klucz” do pracy w lepszych restauracjach.

1. Warsztaty kulinarne

Zaczniemy od podstawowego szkolenia gastronomicznego, a mianowicie szkolenia kulinarnego, które najczęściej jest przeprowadzane w postaci warsztatów kulinarnych. W ostatnim czasie w Polsce zapanowała istna moda na gotowanie, głównie za sprawą programów telewizyjnych. Powstało mnóstwo szkół i form, które organizują tego typu szkolenia i warsztaty.

warsztaty kulinarne
warsztaty kulinarne

Na warsztatach kulinarnych nauczysz się: przygotowywać, smakować, opisywać i układać dania na talerzu. Kursów kulinarnych jest tyle, ile jest kuchni na świecie. Wymienię tylko te najpopularniejsze:

  • gotowanie od podstaw,
  • techniki przygotowywania mięsa,
  • techniki przygotowywania ryb,
  • kuchnia regionalna,
  • kurs kuchni indyjskiej,
  • kurs kuchni włoskiej,
  • kurs kuchni peruwiańskiej,
  • kurs cukierniczy,
  • kurs kuchni tajskiej,
  • kurs kuchni bałkańskiej,
  • kurs kuchni wegańskiej,
  • i tak dalej, i tak dalej…

Oczywiście szkolenia kulinarne dzielą się na hobbystyczne i profesjonalne, te hobbystyczne z kolei na kursy dla dorosłych i dla dzieci. Ceny zależą od wybranej “szkoły gotowania”, od tego kto uczy i w jakim mieście. Widełki cenowe wynoszą od 150 złotych do ponad 2000 złotych za osobę.

2. Kurs kelnerski

Kelner to jeden z najważniejszych pracowników restauracji. Od momentu gdy gość przekroczy próg lokalu gastronomicznego rozpoczyna się tzw. obsługa kelnerska i trwa aż do opuszczenia przezeń murów restauracji. Rolą kelnera jest dostosowanie swojego zachowania i sposobu obsługi do gości, aby Ci czuli się swobodnie i nieskrępowani.

Na kursie kelnerskim nauczysz się:

  • jak przygotować stanowisko pracy,
  • jak prawidłowo nosić tacę i zbierać naczynia,
  • jak powinna wyglądać wzorowa obsługa gości,
  • na co warto zwrócić uwagę podczas poszczególnych etapów obsługi kelnerskiej,
  • jak dać się zapamiętać gościom od dobrej strony i sprawić, aby powrócili do restauracji,
  • w jaki sposób radzić sobie w sytuacjach trudnych i podbramkowych,
  • jak przekazać gościom “złe wieści” i wyjść z twarzą z kłopotów w kuchni,
  • jak kulturalnie i na poziomie radzić sobie z trudnym gościem,
  • w jaki sposób zwiększyć sprzedaż.

Metody przekazywania wiedzy na kursie kelnerskim:

  • wykłady,
  • ćwiczenia samodzielne,
  • praca w grupach,
  • zadania na forum grupy,
  • dyskusje,
  • „burze mózgów”,
  • odgrywanie scenek.

Kursy kelnerskie trwają z reguły jeden lub dwa dni, obejmują 20-30 godzin wykładowych i kosztują od 500 do 700 złotych. Sprawdź, czy kurs kelnerski jest organizowany w Twoim mieście.

3. Kurs sommelierski

Topowy alkohol w wykwintnej restauracji to właśnie wino. Profesjonalny sommelier potrafi dzięki karcie win znacząco zwiększyć dochody lokalu. Szkolenia i kursy sommelierskie prowadzą specjaliści w branży, pasjonaci i znawcy win a niejednokrotnie Mistrzowie Polski.

kurs sommelierski
kurs sommelierski

Na kursie sommelierskim nauczysz się:

  • nomenklatury win – nazywać i rozróżniać aromaty i smaki,
  • oceniać i opisywać podstawowe style win,
  • dobierać wino do dania,
  • teorii o najważniejszych regionach w których produkuje się wino,
  • jak podawać wino.

Ceny kursów sommelierskich są różne w zależności od prestiżu szkoły i poziomu zaawansowania i wahają się od 600 do 1500 złotych. Szkolenie trwa z reguły 2 dni. Sprawdź, w jakim mieście jest organizowany kurs sommeliera.

4. Kurs baristyczny

Kursy baristyczne są przeznaczone dla osób chcących zgłębić temat kawy – poznać gatunki i nauczyć je rozróżniać, nauczyć się zaparzać i robić  tzw. latte art. Kurs baristyczny jest zazwyczaj podzielony na stopnie zaawansowania a ich zakres zależy od firmy szkoleniowej.

Kurs baristyczny I stopnia to głównie podstawowe wiadomości na temat kawy i jej parzenia. Poznaje się na nim ekspres ciśnieniowy, młynek żarnowy, zasady obsługi sprzętu baristycznego, zasady spieniania mleka i przyrządzania espresso.

Na kursie baristycznym II stopnia dochodzą rozszerzone kwestie. Jest on skierowany do osób które ukończyły kurs I stopnia i do pracowników gastronomii. Szkoleniowcy skupiają się tutaj na latte art, tworzeniu napojów alkoholowych na bazie espresso a także na alternatywnych sposobach parzenia kawy.

Barista to najważniejszy zawód w kawiarni. Wraz z rosnącym spożyciem kawy rozwija się również kultura picia i edukowanie społeczeństwa. Kawiarnie aby sprostać rosnącym wymaganiom swoich gości powinny oferować kawę najwyższej jakości nie tylko pod kątem marki, ale również pod kątem jej przygotowania.

Ceny kursów baristycznych są uzależnione od stopnia zaawansowania, wybranej firmy i szkoleniowca, który takie kursy prowadzi. Widełki są od 250 złotych za kurs podstawowy po około 1000 złotych za kurs dla profesjonalistów. Zobacz, kiedy organizowany jest najbliższy kurs baristy.

5. Kurs barmański

Profesjonalny barman to skarb dla pubu. Tak samo, jak barista dla kawiarni i sommelier dla restauracji. Barman to kunszt i wyczucie, to umiejętność sporządzenia oszałamiających drinków zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym.

Szkolenia i kursy barmańskie również dzielą się na stopnie zaawansowania, choć są wyjątki – kursy całościowe od A do Z. Wówczas trzeba sobie zaplanować tydzień wolnego, gdyż mniej więcej tyle trwa szkolenie.

mixologia molekularna
mixologia molekularna

Na kursie barmańskim nauczysz się jak:

  • organizować pracę na barze,
  • dbać o własny wizerunek,
  • dobrać odpowiednie szkło,
  • łączyć alkohole,
  • wykonywać drinki zgodnie z przepisami i dobrym smakiem,
  • dekorować i prezentować drinki,
  • obsługiwać gości i zarządzać barem.

W ostatnim czasie popularne stały się szkolenie flair i szkolenie molekularne. Szkolenie flair uczy robienia “trików” z pomocą butelek, alkoholi i całego barmańskiego oprzyrządowania. Na zachodzie tego typu obsługa gości ma się bardzo dobrze, w Polsce dopiero raczkuje.
Z kolei szkolenie molekularne to wykorzystanie zdobyczy nauki w procesie przygotowania drinków. Miksologia molekularna cieszy oko gościa i jest sama w sobie bardzo efektowna.

Ceny kursów i szkoleń barmańskich są uzależnione od stopnia zaawansowana i wybranej szkoły i wahają się w od 500 złotych do ponad 1500 złotych. Sprawdź aktualne terminy kursów barmańskich.

6. Kurs kiperski

Była kawa, wino, alkohole mocne to teraz pora na piwo. Napój, który po woli wchodzi na “salony”. W większych miastach puby z piwem rzemieślniczym czyli tzw. kraftem są już na porządku dziennym. Umiejętność rozróżniania smaków, zapachów i rodzajów piw stało się więc jednym z obowiązków profesjonalnych barmanów.

Na kursie kiperskim poznasz sposoby warzenia piwa, nauczysz się jak rozróżniać style piwne, jak opisywać walory piwa pod kątem smaku i węchu, jak łączyć piwo z daniami oraz w jakich szklankach podawać dany styl.

Od niedawna są również dostępne szkolenia pod kątem domowego warzenia piwa dla hobbystów i pasjonatów. Ceny kursów kiperskich są w przedziale od 200 do 600 złotych. Zobacz, gdzie organizowane są kursy kiperskie.

Szkolenia i kursy gastronomiczne dla właścicieli i osób, które chcą otworzyć lokal

Jako właściciel lokalu, warto abyś był na czasie z nowinkami branżowymi. Oprócz czytania prasy gastronomicznej i śledzenia portalu gastronomicznego rozważ branie udziału w szkoleniach – jedno na rok wystarczy. Z kolei jeżeli planujesz otwarcie lokalu, szkolenie powinno być dla Ciebie priorytetem – o ile nie masz innej możliwości zdobycia wiedzy bezpośrednio od osoby z branży.

Jako osoba która otwiera lokal możesz spokojnie udać się na szkolenie rzemieślnicze, czyli jedno z powyżej opisanych szkoleń dla pracowników. Warto się doszkolić aby móc sprawnie ocenić pracę personelu.

Są również na rynku szkolenia profesjonalne dla menedżerów i właścicieli lokali. Jedne z najpopularniejszych to:

  • szkolenie jak otworzyć restaurację,
  • kurs menedżer w gastronomii,
  • jak efektywnie zarządzać personelem,
  • jak bronić się przed kradzieżami pracowniczymi.

Uczysz się na nich jak zarządzać lokalem gastronomicznym. Na kursach dla kandydatów na właścicieli lokali zostają poruszone następujące kwestie:

  • jak motywować i rekrutować pracowników,
  • jak kontrolować koszty i zarządzać sprzedażą,
  • jak ustalać budżet i dbać o marketing lokalu,
  • jak radzić sobie z kontrolami,
  • jak dbać o zasady sanitarne, HACCP i BHP,
  • itd.

Kursy gastronomiczne dla osób otwierających lokal i nie pracujących wcześniej w gastronomii na stanowisku kierowniczym są wskazane i pozwalają uniknąć uczenia się na własnych błędach a co za tym idzie ograniczają koszty. Koszt takiego kursu to zazwyczaj ok. 1000 złotych. Sprawdź, czy w Twoim mieście jest organizowany kurs dla właścicieli lokali.

Reasumując, każde szkolenie gastronomiczne jest warte uwagi jeśli ma przynieść Ci wymierne korzyści. Aby w pełni skorzystać z wiedzy szkoleniowców powinieneś zadawać pytania, notować, uważnie słuchać i ćwiczyć – również w domu.

Jeśli jesteś zainteresowany odbyciem któregoś ze szkoleń kliknij w poniższy link. Współpracujemy ze szkołami z całej Polski i na pewno coś ciekawego znajdziemy dla Ciebie:

TAK, chcę odbyć szkolenie gastronomiczne
Luk
Polub Luka

Luk

Był szeregowym pracownikiem gastronomii, specjalistą ds. marketingu i właścicielem klubokawiarni. Dzieli się wiedzą i doświadczeniem z tymi, którzy otwierają lokal gastronomiczny. Pomaga młodym osobom rozpoczynającym karierę zawodową. Więcej ->
Luk
Polub Luka
Szkolenia i kursy gastronomiczne – jak wybrać by nie żałować
19 votes, 5.00 avg. rating (95% score)
  • Baśka

    O idealnie się wpasowałeś z teamtem dla mnie. Mam zamiar wybrać się na szkolenie z gotowania kuchni indyjskiej. Trudzę się nad wyborem kursu bo jest ich dużo i ciężko określić który jest ok. Dzięki za porady

  • Marcysia

    Otwieram restaurację w Gdańsku i mam zamiar odbyć taki kurs który pomoże mi uporać się z przepisami. Dziękuję za porady :)

  • Kinga Jurkiewicz

    Jak to mówią człowiek całe życie się uczy, tym bardziej jeśli chce być w czymś dobry. Branża gastronomiczna cały czas się rozwija i nie wyobrażam sobie, aby nie korzystać ze szkoleń w takich sytuacjach. Bardzo dobre opinie czytałam właśnie o szkoleniach u PanKawka. Duży plusem jest to że szkolenia są w małych 8 osobowych grupach.