Po co ludzie chodzą do knajpy? Zaspokajanie potrzeb gości

Jakie potrzeby zaspokaja Twoja knajpa?

Gdy zapytać 100 właścicieli o to, jaką potrzebę zaspokaja ich lokal gastronomiczny, większość odpowie, że jest to potrzeba jedzenia i picia. 

To bardzo stereotypowe myślenie. Główna potrzeba którą zaspokaja restauracja może być zupełnie inna. Spójrz na tak zwaną “piramidę Maslowa”:

Piramida Maslowa
Piramida Maslowa

Oprę się na potrzebach opisanych przez Maslowa, choć podobnie jak Artur uważam, że przedstawienie potrzeb według hierarchii jest błędem. Ludzie w wyborze działań kierują się intensywnością odczuwania potrzeb. Dlatego często zaspokajanie potrzeb “niższego rzędu” przegrywa z potrzebami “wyższego rzędu”. Ale to tak na marginesie, po więcej szczegółów zapraszam na blog Artura.

Potrzeba jedzenia i picia

Potrzeba najniższego rzędu na tablicy Maslowa została przedstawiona obrazowo za pomocą jedzenia i picia. Tam też umiejscawia swój lokal większość restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych. Broń Boże nie ma w tym nic złego, gdyż faktycznie jedną z potrzeb jakie może spełniać lokal jest potrzeba jedzenia i picia.

Błąd polega na tym, że wielu restauratorów nie dostrzega innych – oprócz jedzenia i picia, potrzeb społeczeństwa, które może zaspokoić ich lokal gastronomiczny. Dostrzeżenie ich a następnie zaspokojenie może przyczynić się do sukcesu restauracji. A warto to zrobić już podczas wyboru grupy docelowej.

Potrzeba seksualności

Food porn

Seks w restauracjach jest obecny głównie w Azji. Wynika to z kultury tej części świata. Nagie kelnerki i spożywanie posiłków z nagich ciał kobiet to przykłady odwołań do seksualności w lokalach gastronomicznych Dalekiego Wschodu.

W Polsce tego typu lokali oficjalnie nie ma. Oficjalnie, ponieważ jak mogłeś się dowiedzieć z taśm “afery podsłuchowej”, w niektórych wykwintnych restauracjach znajdują się boksy, w których dochodzi do stosunków seksualnych. Restauracje oficjalnie nie pozycjonują się na miejsca, gdzie przy okazji spożywania posiłku można uprawiać seks, ale jest prawdopodobne, że stali goście wiedzą o takiej możliwości.

W polskim konserwatywnym społeczeństwie trudno przewidzieć efekty stworzenia takiego miejsca. Poza oczywiście darmową reklamą na każdym portalu :)  Ale już otwarcie knajpy z menu, w którym znalazły by się afrodyzjaki, a potrawy byłyby przygotowywane według najnowszego trendu “food porn”, byłoby jak najbardziej możliwe.

Potrzeba bezpieczeństwa

Wszystkie miejsca, które są skierowane do grup ludzi, których zachowania i poglądy odbiegają od przyjętych w społeczeństwie norm, zaspokajają przede wszystkim ich potrzebę bezpieczeństwa.

Mam na myśli na przykład lokale dla społeczności LGBT. Takie osoby mogą iść do każdego lokalu, ale tylko w przyjaznych sobie będą się czuli bezpiecznie i komfortowo. To samo dotyczy skinheadów, neokomunistów, zoofilów itd. Na świecie funkcjonują lokale skierowane do każdej z tych grup społecznych.

Potrzeba przynależności

Stworzenie lokalu skierowanego do wybranej grupy społecznej jest bardzo dobrym pomysłem. Pub dla kibiców oferujący transmisje meczów, kawiarnia dla fanów kinematografii z emisją filmów czy restauracja dla mam z dziećmi. To wszystko są lokale gastronomiczne zaspokajające przede wszystkim potrzebę przynależności do grupy.

Potrzeba szacunku

Aby lokal gastronomiczny mógł zaspokajać potrzebę uznania i szacunku, musi istnieć w nim bariera wejścia. Taką barierą są najczęściej ceny i usytuowanie lokalu.

Restauracja, w której spotykają się znani ludzie biznesu, sportu i muzyki znajduje się przeważnie w centrum miasta lub bogatej dzielnicy i oferuje dania w wysokich cenach. Do takiej knajpy idziesz po to, aby “bywać”.

Ta sama zasada dotyczy lokali typu kasyno czy ekskluzywnego klubu nocnego.

W każdym, nawet najmniejszym mieście jest lokal, który pozycjonuje się na miejsce spotkań lokalnej “śmietanki towarzyskiej”.

Potrzeba uznania

Krowa i Kurczak

Ludzie uwielbiają realizować swoje pasje a także chwalić się nimi. Jedną z bardzo popularnych ostatnio pasji jest gotowanie. Właściciele restauracji “Krowa i kurczak” w Gdańsku wpadli na pomysł udostępnienia gościom grilla. Możesz sam przygotować potrawy do zjedzenia a przy okazji pochwalić się znajomym swoimi zdolnościami kulinarnymi :)

Potrzeba estetyki

Z zaspokajaniem tej potrzeby kojarzą Ci się pewnie wernisaże malarskie i wystawy fotograficzne. Otóż restauracja również może zaspokajać potrzebę estetyki. Popatrz na dania w najbardziej wykwintnych restauracjach. Porcje są niewielkie, ponieważ do takich miejsc nie idziesz się “najeść”. Idziesz smakować i podziwiać dania, które wyglądają jak dzieła sztuki. A także słuchać muzyki – granej niejednokrotnie na żywo.

Atelier Amaro
Atelier Amaro

Jak widzisz Twój lokal nie musi zarabiać tylko na zaspokajaniu potrzeby jedzenia i picia. Znajdź inną potrzebę i zaoferuj jej zaspokojenie w swojej restauracji. Pomoże Ci to zbudować wokół knajpy społeczność, która pozwoli Ci przetrwać w trudniejszym okresie i wyróżnić się spośród lokali oferujących dania podobnej jakości.

Zapraszam do skorzystania z usługi a’la Kuchenne Rewolucje, gdzie już od 500 zł możesz otrzymać garść porad dopasowanych wyłącznie do Twojego lokalu.

Luk
Polub Luka

Luk

Wolnościowiec, bloger. Był szeregowym pracownikiem gastronomii, specjalistą ds. marketingu i właścicielem klubokawiarni. Prowadzi portal Managero.pl i pracuje nad nowymi projektami. Pomaga młodym osobom rozpoczynającym karierę zawodową. Więcej ->
Luk
Polub Luka
Po co ludzie chodzą do knajpy? Zaspokajanie potrzeb gości
4 votes, 5.00 avg. rating (80% score)
  • Aleksandra

    Inspirujący wpis…. przyznam że nie patrzyłam w ten sposób na działalność. Daje do myślenia

    • Luk

      Cześć Ola, warto czasami popatrzeć z innej perspektywy :)

  • Super wpis. Gastronomia to dość trudna branża, więc każda wskazówka się przyda :)